Informim për prindërit të një fëmije me SD

Sindroma Down: Guidë për prindërit e rinjë

Urime për lindjen e fëmijës suaj. Ju urojmë që fëmija juaj dhe e gjithë familja po kaloni qaste të mira!
Ne e kuptojmë se, me këtë ngjarje të mrekullueshme, kanë ardhur disa lajme që ndoshta nuk i keni pritur. Anëtari juaj i ri i familjes ka sindromën Down.
Ne nuk e dimë se si mund ta merrni këtë lajm, por sinqerisht ju mirëpresim në, komunitetin tonë me ngrohtësinë dhe kujdesin më të madh.

Ju keni shumë mendime në mendjen tuaj, kështu që ne nuk dëshirojmë të ndërhyjmë pa vullnetin tuaj. Në këtë guidë, megjithatë, ju do gjeni disa informacione bazë për sindromën Down.
Tani për tani, kujdesuni për veten, kënaquni me fëmijën tuaj dhe të njiheni me njëri-tjetrin.
Kur të jeni gati – kur ndjeni se dëshironi për të ditur më shumë ose për t’u lidhur me prindërit e tjerë të cilët kanë qenë pikërisht aty ku ju jeni, ju lutem na telefononi.

Si prind i një fëmije me sindromën Down, do të mësoni të gjitha llojet e mësimeve, të cilat do ti përjetoni duke u rritur fëmija juaj– dhe po, ka çdo arsye për të besuar se fëmija juaj do të mësojë menjëherë.

Megjithatë, ju inkurajojmë të njiheni me bazat:

Sindroma Down është një gjendje
Një grup simptomash dhe tiparesh të zakonshme tek njerëzit me sindromën Down, janë të dallueshme, ashtu siç janë tek të gjithë individët e tjerë.

Fëmija juaj është fëmija juaj

Më shumë si prindërit e tij/saj, vëllezërit e motrat dhe të afërmit e tjerë të afërt se kushdo tjetër, dy faktet e bëjnë fëmijën tuaj një individ të veçantë  janë : një person që do të rritet ka  një personalitet unik. Ne nuk mund t’ju tregojmë se kush ose çfarë fëmija juaj do të bëhet. Askush nuk mund dhe as nuk do duhej të përpiqet të parashikojë. Kështu është për të gjithë të porsalindurit -gjithçka që mund të themi me siguri është se keni një fëmijë. urime!

Sindroma Down është një ndryshim human kromozomal që afekton kromozomi i njëzet e një!

Ka tre lloje të trisomisë

Trisomia 21
Në të cilën ka një kopje shtesë të kromozomit të njëzet e një, e cila ndodh natyrshëm në ngjizje.

Sindromi mozaik down
Është relativisht e rrallë dhe shfaqet kur ndodh ndarja qelizore. Si rezultat, shumica, por jo të gjitha qelizat kanë një shtesë kromozomi.

Translokacioni-zhvendosja
Në të cilën ngjitet një kopje shtesë e kromozomit të njëzet e një, një tjetër kromozom, është forma më e rrallë dhe i vetmi lloj i trashëguar.

Disa fakte shtesë që duhet të dini:

Sindroma Down është rezultat i materialit shtesë kromozomik. Asgjë që keni bërë ose nuk keni bërë nuk e ka shkaktuar atë. Nuk është faji i askujt.

Sindroma Down është një faktor në rreth 1 në çdo 733 lindje të gjalla, duke e bërë atë variacioni gjenetik më i zakonshëm. Janë rreth… lindje në vit në Kosovë.

Sindroma Down mund të atakoj njerëzit nga të gjitha llojet ekonomike, arsimore, kulturore, kategoritë etnike dhe racore.

Mundësia që një fëmijë të ketë sindromën Down rritet me moshën e nënave, megjithatë, ku 80 për qind e foshnjave me sindromën Down lindin nga gratë 35 vjeç e lart thjesht sepse gratë në atë moshë
grupi ka më së shumti foshnja me sindromë Down.

Sindroma Down karakterizohet me vonesa në zhvillim dhe në mënyrë tipike, të lehta deri në
Funksionim të moderuar njohës. Megjithatë, të dyja variojnë në një hapësirë të gjerë dhe shkalla e vonesës është shumë individuale.

Fëmijët me sindromën Down mund dhe mësojnë. Ata shpesh janë entuziastë. Nxënësit dhe mësojnë mund të mësojnë të lexojnë, të shkruajnë, të bëjnë matematikë.


Zakonisht mbarojnë shkollën e mesme dhe, gjithnjë e më shumë, e ndjekin mundësitë e arsimit dhe të aftësimit profesional edhe pas përfundimit të shkollimit të mesëm.

Dy fakte përfundimtare:

Të jesh prind është sfiduese, pavarësisht nga aftësitë e fëmijës. Ne nuk do të përpiqemi t’ju mashtrojmë kjo është gjithashtu e vërtetë për fëmijët me sindromën Down. Pak prej nesh që janë prindër të fëmijëve me sindromën Down e konsiderojnë atë një barrë.
Jetët tona janë plot, të lumtura dhe të pasura. Fëmijët tanë – me dhe pa sindromën Down – janë të dashur.
Më në fund, siç mund ta keni marrë me mend, nuk jeni vetëm. Tani jeni pjesë e një komuniteti të madh e të kujdesshëm, shenja dalluese e të cilit është aftësia jonë për t’iu afruar njëri-tjetrit. Për të qeshur dhe për të qarë, për të ndarë informacione dhe për të ndihmuar njëri-tjetrin në një rrugë që, nganjëherë, duket e pamundur e gjatë dhe e vështirë, por kryesisht është mrekullisht shpërblyese.

Kur të jeni gati, ju ftojmë të na kontaktoni – është gjithmonë mirë të bësh miq të rinj.

Për informacion shtesë na kontaktoni në:
Tel:
e-mail: info@downsyndromekosova.org